Proloterapi uygulaması, sıklıkla kas ve eklem ağrıları ve zedelenmeleri için kullanılan tamamlayıcı tıp tedavi yöntemlerinden biridir. 1950’li yıllardan beri adını duyuran Proloterapi, o tarihten bu yana pek çok kas ve eklem tedavilerinde kullanılmıştır. Ülkemizde 2000’li yıllardan bu yana ağrılı hastalıklarda yoğun bir şekilde kullanılır ve önemli başarılar da elde edilmiştir.

Proloterapi Uygulaması Nedir?

Proloterapi; bir tür proliferatif tedavi yöntemidir. Ayrıca, kronikleşmiş kas, iskelet ve eklem sistemindeki rahatsızlıklarda, yıpranmış ya da hasar görmüş bölgenin yeniden sağlık kazanmasını sağlar. Bunu sağlayabilmek için enjeksiyon bazlı bir tedavi yöntemi kullanılır.

Proloterapi; hasar görmüş, gevşemiş, yıpranmış, aşınmış, zayıflamış ya da gücünü kaybetmiş tendon, eklem ve ligamentlere uygulanır. Bu uygulama yöntemi ile hasarlı bu bölgelerdeki doku ve hücreler yenilenerek tekrar kullanılabilir duruma gelmesi sağlanır.

Proloterapi Uygulaması Yöntemleri Nelerdir?

Bu yöntem, özel olarak hazırlanan bir tür solüsyonun hasarlı bölgeye enjeksiyon ile uygulanır. Bu solüsyon, proliferatif yani hücre ve doku yenileyici ve irritan yani tahriş edici bir niteliğe sahiptir. Hasarlı bölgeye enjekte edilen bu solüsyon, her ikisi de doğal şekerlerden elde edilen dekstroz ya da mannitolden elde edilir. Bu maddeler vücutta yenilenme etkisi meydana getirir. Böylece dokular eski işlevini yeniden kazanır.

Proloterapi uygulaması sonucunda, enjekte edilen hücre ve doku yenileyici solüsyon, tendonların ve kasların birleşme yerinde, eklemlerde, lagimanetler ve tendonların yapışma yerlerinde yangılar oluştururlar. Böylece dokular yenilenir ve güçlenirler. Son zamanlar adı oldukça sık duyulan bu uygulama beraberinde soruları da getirir.

 

__________________________________________________________________________________

 

Proloterapi Uygulaması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Proloterapi, 2000’li yıllardan bu yana ülkemizde uzmanlar tarafından uygulanıyor. Merkezimizde uzman Dr. Sümeyra Torun ve ekibi tarafından son derece titiz bir çalışma ile Proloterapi uygulaması yiürütülüyor. Bu tedavi uygulamasında hasarlı alana tahriş edici özelliği olan bir çözelti enjekte edilir. Bu enjekte süreci ve seansları, hastanın şikayet ve iyileşme sürecine göre planlanarak tekrarlanır.

Enjekte edilen solüsyon hasarlı bölgede kasıtlı bir iltihap oluşturur. Bu iyileşme süreci için gerekli bir iltihaptır. Bu iltihap sayesinde zayıflamış ve işlevi azalmış doku kanlanmayı artırmaya başlar. Böylelikle çeşitli hücreler oluşmaya başlayarak iyileşme sürecine girilir. Dr. Sümeyra Torun sizlerin proloterapi hakkında merak ettiği tüm soruları ayrıntılı bir şekilde cevaplıyor:

1 – Proloterapi Nasıl Yapılır?

Bu yöntemin uygulaması son derece basit ve güvenlidir. Uzman bir doktor tarafından uygun görülürse bu tedavi uygulanabilir. Her kişiye özel olarak planlanan bir tedavi süreci uygulanabilir.

En fazla 30 dakika süren bir işlemdir. İlk olarak lokal aneztezi ile hasta hazırlanır. Sonrasında, hasarlı bölgeye solüsyon enjekte edilir. Daha sonra, enjeksiyon yapılan bölgeye ısı uygulanır ve yaklaşık 10-15 dakika gözetim yapılır. Her şey yolunda ise hasta taburcu edilir.

2 – Proloterapi Uygulaması Nasıl Etki Eder?

Proloterapi, hasar görmüş kas, eklem ve iskelet sistemindeki ağrı ve zedelenmelerin sulu bir çözelti olan dekstroz solüsyonun enjekte edilmesi şeklinde tedavi edilmesidir. Doğal bir madde olan dekstrozun tahriş edici özelliği bulunmaktadır. Tahriş edici bu solüsyon sayesinde vücut iyileşme için tepki göstermeye başlar ve tedavi süreci başlamış olur.

Uzman doktor kontrolünde olan bu tedavi yöntemi, hastanın ihtiyacına göre birkaç bölgeye uygulanabilir. Hastanın durumuna göre bir seansta 4 ya da 15 adet uygulama yapılabilir. Her bir hastanın toplam seansı 3 ya da 6 ay sürer. Tedavinin doğru uygulanmasına göre tüm bu şartlar şekil alır.

3 – Proloterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Proloterapi uygulaması sürecine çoğunlukla eklemlerde oluşan yaralanmalarda girilirken, en sık sırtta meydana gelen hasarlar için başvurulur. Bunun yanı sıra şu hastalıklarda kullanılmaktadır:

  • Dizlerde oluşan hasarlar
  • Kalçada oluşan hasarlar
  • Omuzlardaki zedelenmeler
  • Spor kaynaklı yaralanmalar
  • Sırt ağrıları
  • Boyunda meydana gelen ağrılar
  • Karpal tünel sendromu
  • Yırtık tendon, kıkırdak ve bağları tedavi etmek amacıyla uygulanır.

4 – Proloterapi Öncesi Hangi Hazırlıklar Yapılır?

Proloterapi uygulanmadan önce, hastanın bilgisayarlı tomografi taraması, direkt grafi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme yöntemleri ile hasarlı bölgesi incelenir. Sonrasında, bu görüntüleri inceleyen uzman doktor değerlendirmesini yaparak enjeksiyon yapılacak noktaları belirler.

Uygulama öncesinde hastanın bağışıklığını güçlendirmek için protein yönünden zengin bir yemek yemesi önerilir. Ayrıca, antiinflamatuar özellikteki ilaçları, son üç gün kullanmamanız söylenebilir. Bunun yanında kan sulandırıcı ilaçlar da doktor kontrolünde bir süre kesilebilir.

5 – Proloterapi Kaç Seans Uygulanır?

Proloterapi uygulaması hastanın şikayetine ve ihtiyacı olan tedaviye göre değişiklik göstermektedir. Buna doktor kişiye özel bir muayeneden sonra karar vermektedir. Tedavi süreci 3 ve 6 ay arasında değişmektedir.

Çoğu hasta için 4 ya da 6 seans yeterli olabilir. Ancak yine de tüm planlamayı hastanın yaşı, kilosu, hasarın durumu, hastanın sahip olduğu hastalıklar, alkol ve sigara kullanımı gibi faktörler etkilemektedir. Bunun sonucunda en az 1 ya da 2 seans, en fazla 8 ya da 10 seans gerekebilir.

6 – Proloterapi Uygulaması Kimlere Uygulanır?

Proloterapi; eklemlerde hissedilen ağrılar, eklemlerden gelen sesler, günlük yaşamı olumsuz etkileyen ağrı ve hareket kısıtlılığı, bel fıtığı, boyun ağrısı gibi durumlar söz konusu ile bir uzmana başvurulması önerilir.

Ayrıca; dizlerde oluşan hasarlar, spor kaynaklı yaralanmalar, omuzlardaki zedelenmeler, sırt ağrıları, kalçada oluşan hasarlar, boyunda meydana gelen ağrılar, karpal tünel sendromu, yırtık tendon, kıkırdak ve bağları gibi durumlarda uygulanabilir.

7 – Proloterapi Kimlere Uygulanmaz? Proloterapi Kontredikasyonları Nelerdir?

Proloterapi uygulanmasının sakıncalı olabileceği bazı durumlar bulunur. Bunların başında aşağıdaki kontredikasyon durumları gelir:

  • Sitemik kortizon kullananlar
  • Otoimmün hastalığı olanlar
  • Kanser tedavisi görenler
  • Akut romatizmal alevlenme dönemlerinde
  • Beslenme sebebi ile doku iyileşmesi yetersiz olanlar
  • Bağışıklık sistemi bozuk olanlar için uygun değildir.

Yine de doktor kontrolünden sonra uygulanması ya da uygulanmaması konusunda karar verilmesi en doğrusudur.

8 – Proloterapi Uygulaması Faydaları Nelerdir?

Proloterapi; eklem, kas ve iskelet sistemindeki zedelenme, yaralanma ve güçsüzleşme gibi durumların tedavisinde son derece faydalıdır. Bunun yanında kireçlenme, menisküs, tendinit ağrıları, tenisçi dirseği hastalığında, bel, boyun ve sırt ağrılarının tedavisinde de faydaları görülür.

9 – Proloterapi Zararları Nelerdir?

Proloterapi zararları minimum seviyede olan bir uygulamadır. Bu zamana kadar görülen belirli bir zararı ile karşılaşılmamıştır. Proloterapi uygulaması sonrasında doktor tavsiyelerine birebir uymakta fayda vardır.

10 – Proloterapi Uygulaması Riskli midir?

Proloterapi uygulaması sadece eğitimli ve sertifikalı bir uzmana danışılarak yaptırılmalıdır. Bunun dışında bilinen büyük bir riski yoktur. Aksine cerrahi müdahale ile kıyaslandığında riski hiç yoktur da denilebilir. Nadir olarak tedavi sonrasında enfeksiyon görülebilir. Bunun sonucunda ağrı ve ateş meydana gelebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

11 – Proloterapi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Proloterapi sonrası dikkat edilmesi gerekenler;

  • Mutlaka doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz.
  • Uygulama sonrasında tavsiye edilen gıda takviyelerini almak tedavi sürecini olumlu etkiler.
  • Karbonhidrat ve şekeri hayatınızdan çıkarmanız gerekir.
  • Verilen egzersizlerin mutlaka düzenli olarak yapılması gerekir.
  • Mutlaka günde 2,5-3 lt su içilmelidir.
  • Bol sebze ve meyve yiyerek beslenme düzeninizi oturtun.

Proloterapi sonrası ağrı oluşumu beklenen ve istenen bir sonuçtur. Bu vücudunuzun tedaviye yanıt verdiğini göstermektedir. Ağrılar 10 gün kadar sürebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi enjekte edilen solüsyon, hasarlı bölgede iltihaplanma oluşturarak tedavi etmektedir. Ağrı da bu iyileşme sürecinin bir yansımasıdır.

12 – Proloterapi Nerelerde Uygulanır?

Proloterapi yapan hastaneler günümüzde sayıca artmıştır. Proloterapi devlet hastanesi ve özel hastaneler ve sağlık merkezlerinde uygulanabilmektedir. Tercih edeceğiniz hastane veb doktor seçimini çok dikkatli yapmanız gerekir. Güvenilir, sertifikalı ve eğitimli olmayan kişi ve kurumlara güvenememenizi öneririz. Bu noktada alanında uzman kadrosu ile hizmet veren Dr. Sümeyra Torun ile tanışmalısınız.

13 – Proloterapi Sonrasında Kilo Aldırır mı?

Proloterapi kilo aldırır mı? Uygulanan tedavi yöntemi tamamen bölgeseldir. Bu sebeple Proloterapi uygulamasının tüm vücuda yayılması olası değildir. Kilo alımı gibi bir durum beklenemez. Aksine, Proloterapi yaptıranlar, uygulama öncesinde ve sonrasında beslenme düzenine dikkat ederek daha sağlıklı ve fit kalabilirler.

Proloterapi; travma sonrası oluşan durumlara bağlı kas, eklem ve iskelet sistemindeki doku ve hücrelerin, ağrı olan bölgeye özel bir solüsyon enjekte edilmesine dayanan bir tıbbi uygulamadır. Tıbbi ilaç ve müdahalelerin yeterli gelmediği durumlarda, uzmanların başvurduğu bir alternatif tedavi yöntemidir.

Proloterapi; Dr. Sümeyra Torun ve ekibinin, dikkat ve tecrübesi ile son derece titiz bir süreçte ilerlemektedir. Bu tür tedavi yöntemlerinin uzman, eğitimli ve tecrübeli kişiler tarafında uygulaması oldukça önemlidir. Aksi durumda beklenmedik ve istenmedik sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple sizlere en iyi hizmeti sunabilmek adına güncel tüm yenilikleri takip etmeye devam ediyoruz.

 

 

Would you like to share your thoughts?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir