Larva tedavisi yaygın olarak kullanılan bir biyoterapi türüdür. Bu biyoterapi türü Maggot terapisi ya da kurtçuk tedavisi olarak da isimlendirilmektedir. Bu tedavi genel olarak açık yaralar üzerinde uygulanmaktadır. Bu tür yaralara debridman adı verilir. Amaç yaradaki ölü diğer bir adı ile nekroktik dokuyu temizlemektir. Bu sayede ölü doku yenilenerek sağlıklı doku oluşur.

Larva Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Uzun süreli, iyileşmekte sıkıntı çeken ya da kronikleşen yaraların tedavisinde larva tedavisi uygulanabilir. Bu tedavide kullanılan larvalar, sinek larvalarıdır. Sinek larvaları kronikleşen yaranın içine yerleştirilir. Daha sonra larvalar, yaralardaki ölü dokunun temizlenmesine ve orada yeni doku oluşmasına destek olurlar.

Larva Tedavisi Ne Tür Hastalar Üzerinde Kullanılır?

Larva tedavisi hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde oldukça etkilidir. Hem hayvanlarda hem de insanlardaki uzun süreli iyileşmeyen, antibiyotiklere direnç gösteren, inatçı yumuşak doku yaralarında kullanılabilir. Yalnız, bu tedavi ile ilgili dikkat edilmesi gereken konu yerleştirilen larvaların sağlıklı ve canlı olması gerekliliğidir. Sinek larvalarının herhangi bir hastalık ya da mikrop içermediğinden emin olmak önemlidir.

 

Sıkça Sorulan Sorular ile Larva Tedavisi Nedir?

Yıllardır pek çok ülkede pek çok kültürde mucizevi bir iyileşme kaynağı olan larva tedavisi ülkemizde de uygulanmaktadır. Özellikle son yıllarda uzmanlar bu tedavi yaklaşımını daha da fazla kullanmaya başlamışlardır. Şu anda dünyada larva tedavisi 30’dan fazla ülkede 2000’den fazla sağlık kuruluşunda uygulanmaktadır. Sadece son 20 yılda, neredeyse yüz bin kişi larva tedavisi ile sağlığına kavuşmuştur.

Larva tedavisi titiz bir çalışma gerektiren bir biyotedavi türüdür. Bu tedavinin en iyi uygulayıcılarından olan Dr. Sümeyra Torun ile siz de acı veren, uzun süredir iyileşmeyen, inatçı yaralarınızdan kurtulabilir, sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Kilis’te yerleşik bulunan Dr. Sümeyra Torun, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay’ın yanı sıra tüm Türkiye’den hastalarına hizmet vermeye devam ediyor.

1 – Larva Uygulaması Nedir?

Larva tedavisi ya da diğer bir adı ile larva uygulaması bir tür biyoterapidir. Bu uygulama aynı zamanda Maggot tedavisi olarak da bilinir. Bu tedavinin uygulamasında sinek larvaları kullanılır.

Özellikle kullanılan tür ise Lucilia sericata sineği türüdür. Bu uygulama, kronikleşmiş, iyileşmeyen inatçı yaraların doku yenilenmesinde kullanılır. Tedavi öncesinde larvalar muhakkak sterilize edilmiş olmalıdır.

2 – Larva Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Larva tedavisi genel olarak uzun süredir iyileşmeyen, antibiyotik ile tedaviye yanıt vermeyen, yayılması ilerleyen yaraların tedavisinde kullanılır.

Sinek larvaları, diğer bir adı ile lucilia sericata, öncelikle sterilize edilir. Sonrasında yaralı doku içerisine yerleştirilir. Bu sinek larvaları bozulmuş dokunun yenilenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

3 – Larva Tedavisi Kontraendikasyon Durumları Nelerdir?

Larva ile tedavi yönteminin uygun görülmediği bazı durumlar bulunur. Aşağıdaki durumlardan en az bir tanesine sahipseniz, bu uygulamaya girmeniz önerilmez.

  • Antikoagülan ilaçlar kullanıyorsanız,
  • Yara tedavisi yapılacak bölge damarlara çok yakınsa,
  • Uygulama alanındaki yaralar, iç organlarının görünmesine neden olmuşsa veya
  • Kanama olasılığının yüksek olduğu vücut bölümlerinde larva uygulamasına başvurmamalısınız.

4 – Maggot Debridman Tedavisinde Hangi Larva Kullanılır?

Maggot debridman tedavisi (kısaca MDT) basit söylemi ile larva tedavisi uygulanırken kullanılan sinek larvaları Lucilia Sericata türüne mensuptur. Ancak bu sinek larvaları kullanılmadan önce mutlaka uzmanlar tarafından sterilize edilmelidir. Böylece tedavi için uygun hale getirilirler. Bu larvalar uzun süreli deri enfeksiyonlarının tedavi edilmesinde tercih edilir.

5 – Larva Neden Olur?

Larvalar, genel olarak böceklerin ya da aşağı omurgalıların doğumları ile ölümleri arasında görülen bir zaman aralığıdır. Canlılarda yumurta döllenir. Yumurta döllendikten ya da dışarı atıldıktan sonra larva haline gelir. Larva hali, canlılarda koryon zarı çatlayıp larva erginleşene kadar devam eder. Larvanın erginleşmesi başkalaşım yani metamorfoz olarak isimlendirilir.

6 – Larva Maggot Uygulaması Nedir?

Larva Maggot uygulaması aslında larva tedavisi uygulamalarının bir diğer adıdır. Bu tedavi aynı zamanda kurtçuk tedavi adı ile de bilinirler. Bu tedavi hem insanlar üzerinde hem de hayvanlar üzerinde uygulanabilen bir tedavidir. İnatçı, antibiyotik tedavisine cevap vermeyen, uzun süredir iyileşmeyen yumuşak doku yaralarının tedavisinde kullanılabilir.

7 – Larva Maggot Uygulama Eğitimi Nedir?

Larva tedavisi son yıllarda etkinliğini arttırmış bir biyoterapi türüdür. Neredeyse yüz bin hastanın iyileşmesi sırasında uygulanan larva tedavisinde titizlik ve bilgi gerektiren bir süreçtir. Sinek larvalarının seçilmesi, sterilize edilmesi, yumuşak dokuya yerleştirilmesi konusunda uygulayıcının bilgi sahibi olması inkâr edilemez bir gerçektir.

Dolayısı ile larva tedavisi her geçen gün daha da popüler olurken sağlık personelleri de bu konuda eğitim almaya ve yeterlilik kazanmaya çalışmaktadırlar.

8 – Lucilia Sericata Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Larva tedavisi sırasında lucilia sericata adı verilen yeşil şişe sineği larvaları kullanılmaktadır. Bu yeşil şişe sineği larvaları enfeksiyonlarda bulunan seröz drenaj materyali, doku atıkları ve yaralardaki ölü dokulardan beslenmektedirler. Dolayısı ile, insanlar ya da hayvanlar üzerinde bulunan, acı veren, antibiyotik tedavisine cevap vermeyen yaraların içine yerleştirilirler. Bu yaralara örnek olarak diyabetik ayak üzerinde oluşan açık yaralar verilebilir.

Larva tedavisi sırasında yumuşak dokuya yerleştirilen yeşil şişe sineği larvaları ölü dokuları yer, parçalar ve sindirir. Böylelikle o bölgede yeni doku oluşumuna fırsat doğar. Bu da yaranın iyileşmesine yardımcı olur. Larva tedavisinin bir diğer adı da kurtçuk tedavisidir.

9 – Maggot Debridman Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Maggot Debridman tedavisi aslında kurtçuk tedavisi ya da larva tedavisi olarak da bilinir. Maggot yeşil şişe sineğinin larvalarına verilen isimdir. Debridman ise ölü dokuyu temizleme işlemine verilen isimdir.

Maggot debridman yani larva tedavisi uzun zamandır iyileşmeyen, rengi siyaha dönmüş, antibiyotiğe cevap vermeyen, inatçı ve ağrılı yaraların tedavisinde kullanılır. Bu yaralar genel olarak yumuşak dokuda meydana gelmektedir. Bu yumuşak dokular hem insanlar üzerinde hem de hayvanlar üzerinde gözlemlenir.

10 – İnsan Derisinde Kurt Nasıl Oluşur?

İnsan derisinde kurt oluşurken aşağıdaki adımları izler:

  • İki kanatlı sinekler üreme zamanlarında yumurtalarını döllerler.
  • Daha sonrasında döllenmiş yumurtalarını dışarı atarlar.
  • Dışarı atılan yumurtalar larvaları oluşturmaktadır.
  • İki kanatlı sinekler larvalarını insan vücuduna konuşlandırırlar, dolayısı ile larvalar bir konakta büyümelerini devam ettirebilmektedirler.
  • İki kanatlı sineklerin bu verdikleri tepkimeye myiasis adı verilmektedir.
  • Büyümeye devam eden larvalar, metamorfoza uğrar ver dışarı çıkarlar.
  • Son olarak larvalar pupa oluşturur.

11 – Cerrahi Debridman Ne Demek?

Debridman en basit tabiri ile ölü dokuyu temizlemek anlamına gelmektedir. Ancak bazı durumlarda ölü dokunun temizlenebilmesi için cerrahi müdahaleye gereksinim duyulur. Bu cerrahi müdahale sırasında tüm infekte dokular, her tipte doku artığı, kemik parçaları ve hatta yara kabukları temizlenmektedir. Bu tür vakalarda larva tedavisi uygulamasına da başvurulabilir.

12 – Debridman Nedir Tıpta Debridmanın Önemi Var mıdır?

Debriman en basit tanımı ile vücuttaki ölü dokuyu temizlemektir. Daha tıp dile ile ifade etmek gerekir ise, travma sonrası yumuşak dokunun içerisinde kalmış ya da oluşmuş her türlü cismin, dokunun ya da kemik parçasının temizlenmesi için yapılan işlemin adıdır. Debridman yapılması yaranın yüzeyinin epidermal örtü ile örtülmesine karşı koymaktadır.

13 – Debridman Nedir Nasıl Yapılır?

Debridman yumuşak dokuda meydana gelen ölü dokuların temizlenmesi adına gerçekleştirilen bir cerrahi işlemdir. Bu işlem sırasında bistüri, küret, fırça, yüksek frekanslı sesli aletler ya da yüksek basınçlı su püskürten cihazlar kullanılmaktadır.

14 – Larva Ne İle Beslenir?

Larvalar pek çok şeyle beslenmektedirler. Yaralardaki ölü doku ile beslenmelerinin yanı sıra bitkilerin kökleri ile de beslendikleri bilinmektedir.

15 – Larva Hangi Canlılarda Görülür?

Başkalaşım yani metamorfoz evresinden geçen her canlı hayatının bir döneminde larva olarak varlığını sürdürmektedir. Bu canlılar arasında ilk sırada eklembacaklılar gelmektedir. Larva, temel olarak döllenen yumurtanın dışarı bırakılması ile meydana gelen kurtçuğa verilen addır.

16 – İnsan Vücudunda Larva Ne Demek?

Bazı durumlarda insan ya da hayvan vücudu sinek larvalarına konak hale gelebilir. Bu durum bir tür parazitik istilasıdır. Bilinçli değil ise istenen bir durum değildir. Sinek larvaları yani kurtçuklar konaktan beslenir ve büyürler. Bu istilaya genel olarak miyaz adı verilir.

17 – Yara Miyaz Nedir?

Yara miyazı bir tür rahatsızlıktır. Eğer eklembacaklılar, enfeksiyonlu yaralar üzerine döllenmiş yumurtalarını dışarı atar ise, bu larvalar büyüyerek yaradaki ölü dokuları yerler. Beslenmeleri büyümelerini de etkilemektedir. Ancak bazı türler vardır ki hem ölü hem de sağlıklı dokuları yerler. Bu da insan ya da hayvan sağlığı için bir tehdit oluşturur.

18 – Sinek Larvası Ne Demek?

Sinek larvaları genel olarak kurtçuk ya da solucan isimleri ile anılmaktadırlar. Her türün büyümesi ve gelişimi birbirinden farklıdır. Örneğin sivrisinek larvaları göz önüne alınır ise bu tür tam dört defa deri yeniler.

Bu deri yenileme işlemine instar adı verilir. Genel olarak larvaların büyüyüp gelişebilmesi adına oksijene ihtiyaçları vardır. Bir diğer ihtiyaçları ise su ihtiyaçlarıdır. Bu nedenle dişiler, döllenmiş yumurtalarını dışarı atarken sıvı ve besin bulabilecekleri alanlara bırakmaktadırlar.

19 – Sineklerin Dili Var mı?

Sineklerin, dişleri yerine ağızlarında yer alan bir dilleri vardır. Bu dil oldukça uzundur. Bu dile proboscis adı verilmektedir.

20 – Miyazis Ne Demektir?

Myiasis bir tür parazitik istiladır. Canlı insan ya da omurgalı hayvanlarda bulunan bir yara ya da açık bir enfeksiyona konuşlanan larvaların, konağın vücut sıvılarından beslenmesi durumudur. Bu tür istilacılar genel olarak diptera adı verilen sinek larvalarıdır. Uzun süre vücutta kalması, insan ya da hayvan sağlığına zarar verebilmektedir.

21 – Yatak Yarası Geçer mi?

Bazı hastalıklar nedeniyle hastanın uzun süre yatakta kalması, tedavisine yatakta devam etmesi gerekli olabilmektedir. Bu da hastanın cildinde yaralar ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak bu yaraları daha hiç çıkmadan önlemek mümkün olabilmektedir. Oluşmamış bir yarayı önlemek, yara çıktıktan sonra tedavi etmeye nazaran çok daha kolaydır. Bu noktada larva tedavisi ve PRP uygulamalarına başvurmak mümkündür.

 

Would you like to share your thoughts?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir