Kimyasal peeling uygulamanın en temel nedeni deriyi canlandırmak, lekelerden arındırmak, kırışıklıkları yok etmek ve daha parlak bir cilde sahip olmaktır. Fakat bu işlemin bilinen peelinglerden biraz daha farklı olduğunu söylemek gerekir. Kimyasal peelinglerde deri altına bir veya birkaç farklı ajanın deriye uygulanması sonucunda deri altına kontrollü bir biçimde hasar verilebilir.

Bu hasar da farklı derinliklerde olmaktadır. Oluşan hasarda deri ilk olarak kabuk bağlar ve ardından iyileşerek özellikle çukurlu sivilce izleri gibi silinmesi zor lekeleri ortadan kaldırır.Fakat bu işlemi uygularken 3 farklı yöntem kullanılır. Bunlar hafif (yüzeysel), orta ve derin peeling olarak adlandırılır.

Hafif (Yüzeysel) Peeling Nedir?

Hafif peeling, diğer adı ile yüzeysel peeling de denilen yöntem en sık tercih edilen yöntemdir. Cildin en üst katmanı olan ve tıbbi dilde ise stratum korneum olarak bilinen tabakanın soyulması, daha kalın bir epidermal tabakanın oluşması sonucunda uyarılması ve deri yapısının düzeltilmesidir.

Yüzeysel soymada trikloroasetik asit (TCA) %10-25, Jessner’in solüsyonu alfa hidroksi asit (AHA), tretinoin solüsyonu ve salitik asit kullanılabilir. Bu işlemde uygulama yüzeysel bir şekilde yapıldığı için en az acıyan ve en sık tercih edilen yöntemdir.

Orta Derinlikteki Peeling Nedir?

Orta derinlikteki peelingte ise hafif ve orta derinlikteki kırışıklıkların tedavisinde, papiller ve üst retiküler dermiste harabiyete yol açarak pigment değişikliklerinde ve aktinik keratoz tedavisinde kullanılmaktadır. Burada hafif düzeyin biraz daha üzerinde oluşan çukurluktaki sivilce ve yara izlerini onarmak amacıyla yapılan peeling şeklidir.

Diğer kimyasal peeling şekillerinde olduğu gibi bu peelingte de işlemden 1 hafta kadar sonra ciltte kabuk bağlama görülür ve ardından alt tabakada daha canlı ve pürüzsüz bir cilt meydana gelir. Bu işlemi yaptırarak en iyi sonucu almak en az 3, en fazla 6 ay sürebilir.

Derin Peeling Nedir?

Derin peeling hem hekim hem de danışan tarafından mümkün oldukça çok fazla tercih edilmeyen yöntemdir. Cilt yüzeyinde oluşan en derin çukur sivilce ve yara izlerini yok etmek amaçlı uygulanan bu yöntemin yan etkilerinin olduğu bilinmektedir. Orta ve derin kimyasal soyma işlemi için; %35-50’lik TCA, Jessner’in solüsyonu ve %35’lik TCA kombinasyonu, %70’lik glikolik asit ve %35’lik TCA kombinasyonu veya %88’lik fenol kullanılabilir.

 

 

Kimyasal Peeling Hakkında Sık Sorulan Sorular

Peeling işleminde ciltte kabuk oluşumu ve oluşan kabuğun soyulması fikri her ne kadar uzak gelse de bu işlemin ardından cildinizdeki olumlu ve kalıcı yöndeki değişimi görünce, kendinizi neden daha önce yaptırmadığınızı sorgularken bulacaksınız.

Bu işlem ile ilgili her hekimin işlem öncesinde uygulamadığı fakat uygulandığında daha verimli sonuçların alındığı bir yöntem vardır. Kimyasal soyma işleminden bir veya iki hafta öncesinde işlemin etkinliğini artırabilmek amacı ile tretinoin %0.1 veya AHA krem uygulanabilir. Bu yöntem gerekli duyulduğu vakit yapılmaktadır.

 

1 – TMC Kimyasal Peeling Nedir?

İğneden korkan ve iğnesiz bir şekilde cilt yenileme işlemleri arayanlar için geliştirilen TMC peeling oldukça etkili ve faydalı bir yöntemdir. Son zamanlarda sıkça tercih edilen ve yeni sayılan bu yöntem hem kimyasal peeling işlemi olup hem de içerisindeki antioksidan maddelerden dolayı hücreleri yenileyip yeniden yapılandırdığı için bu ismi almıştır.

2 – Dermapen Kimyasal Peeling Nedir?

Dermapen cilt yüzeyine uygulanabilecek mikro iğneler ile yapılan bir işlemdir. Bazı sağlık merkezlerinde kılcal iğneleme işlemi olarak da bilinen bu işlemde kaleme benzer bir cihaz yardımı ile çoklu iğneler cildin veya yara izinin üzerinde ilacın cilde daha hızlı ve kolay geçmesini sağlar.

Bu işlemde kılcal küçük iğneler yukarı aşağı hareket ederek 1 cm gibi küçük bir alana 1000 mikro delik açar. Bununla beraber cilt tipinize, lekelerinize ve yara izinin derinliğine göre bir ilaç belirlenerek, mikro iğneler sayesinde oluşan kanallar yardımı ile cildin emilmesi sağlanır.

3 – Dermapen Uygulaması Sonrasında Cilt Ne Zaman Soyulmaya Başlar?

Dermapen uygulamasının yapıldığı gün ciltte hafif kızarıklıklar meydana gelir. İkinci gün bu kızarıklıklar yerini pembemsi bir görünüme bırakır. Üçüncü gün bu görüntü tamamen kaybolur ve cilt ufak ufak soyulmaya başlar. Ardından bir hafta sonra cilt tamamen iyileşmiş ve yenilenmiş olur.

4 – AHA Kimyasal Peeling Nedir?

AHA, yani Alfa Hidroksi Asitler organik meyvelerden elde edilir ve organik meyve asiteri olarak nitelendirilir. Loboratuvar ortamında üretilen ve yüksek konsantrasyona sahip olan AHA asitleri klinik ortamlarda seyreltilip yüz soyucu işlemlerde kullanılır. Bazı kozmetik ürünlerinde ise cilt problemlerinin yoğunluğuna göre %2, %10 ve %20 oranlarında bulunur.

5 – AHA Peeling Faydaları Nelerdir?

AHA cildi mikro bir şekilde temizleme ve soyma işleminin yanı sıra nemlendirme özelliğine de sahip bir uygulamadır. Cildin yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırırken aynı zamanda canlı ve parlak görünmesini de sağlar. Ayrıca sivilce lekelenmeleri, yara izleri, traş sonrası kesik, tahriş ve döküntüye karşı da tercih edilen etkili bir işlemdir.

6 – AHA Türleri Nelerdir?

AHA ile peeling yaptıracak olan kişilerin mutlaka içeriğini iyi bilmeleri gerekir. Bunun nedeni ise olası alerjik reaksiyonlar ile karşı karşıya kalmamak adına bir önlem olarak düşünülmelidir. Örneğin süte karşı alerjisi olan bir kişi sütten elde edilen asitle cildine işlem yaptırırsa cildi alerjik reaksiyon gösterebilir mi diye danışmadan işleme geçmemelidir.

AHA peeling çeşitleri ise şu şekildedir:

  • Glikolik Asit: Şeker kamışından elde edilen bu asit peeling işlemleri arasında en fazla tercih edilenler arsında ilk sırada yer almaktadır.
  • Laktik Asit: Bu işlemde peeling etkisinin yanı sıra cildi nemlendirme özelliği de olduğu için tercih ediliyor.
  • Malik Asit: Elma ve armuttan elde edilen asitten oluşuyor.
  • Sitrik Asit: Hem AHA hem de BHA olan bu yöntem, turunçgillerden elde ediliyor ve cilde parlıklık ve canlılık verme özelliğinden dolayı tercih ediliyor.
  • Fitik Asit: Pirinçten elde edilen bu asit işlemi cildi aydınlatıyor, cilt tonunu eşitliyor ve koyu lekelerin rengini açmaya yarıyor.
  • Tartarik Asit: Üzüm ve vişneden elde ediliyor
  • Mandelik Asit: Acı badem ile elde edilen bu asit leke ve sivilce tedavisinde tercih ediliyor.

 

7 – BHA Kimyasal Peeling Nedir?

Tıpkı AHA gibi BHA da hücre yenileyici, cilt üzerindeki ölü hücrelerin temizlenmesinde ve yağlanmaya bağlı oluşan cilt sorunlarının giderilmesinde kullanılan ve yağda çözünebilen organik asitleri ifade eden bir yöntemdir. Birçok faydalı yağ asitlerinden meydana gelen bu yöntem cildin nemlendirilmesine de fayda sağlar. Özellikle gözeneklerin küçülmesi için de sıkça tercih edilmektedir.

8 – BHA Peeling Faydaları Nelerdir?

BHA özellikle akne, sivilce ve siyah nokta gibi cilt sorunlarını çözmekte önemli rol oynar. Ciltte yağlanma sorunları yaşayanlara önerilen bu BHA asitleri, kuru ciltlere uygulandığında hassasiyet yaratabilmektedir. Fakat aynı zamanda nemlendirme etkisiyle cildin hem su tutmasını sağlar hem de gençleştirici etki oluşturur. Ancak bu asit grubu, farklı içeriklerle formüle edildiğinde kuru ciltlerde de şaşırtıcı boyutta sonuçlar verir.

9 – BHA Türleri Nelerdir?

BHA peeling çeşitleri şu şekildedir:

  • Salisilik Asit: Özellikle akne tedavisinde tercih edilen bu asit, söğüt ağacından elde edilen bir asittir.
  • Hyaluronik Asit-HA: Bütünün aksine cildi soyucu değil, fakat cildi yenileyici özelliği bulunmaktadır. Özellikle yaşlanma karşıtı işlemlerin vazgeçilmezleri arasında yer alır.
  • Lineoleik Asit: Birçok bitkisel yağda bulunur ve omega-6 yağ asidinin bir türüdür. Yağlı ve karma ciltleri nemlendirmede kullanılan bu asit türü hafif bir yapıya sahiptir.
  • Oleik Asit: Yoğun etkisiyle cildi nemlendiren bu asit, en çok avokado, badem yağı ve zeytinyağında bulunur.

10 – Kimyasal Peeling Kimlere Uygulanır?

Kimyasal peelingler cildin doğal parlaklığı azalmış kişilere, güneş ışınlarının sebebiyet verdiği yaşlılık belirtileri yaşayanlara, kırışıklıkları olanlara, sivilce ve sivilce izlerinden, akne ve siyah noktalarından, çillerinden ve güneş lekelerinden şikayet eden kişilere uygulanmaktadır.

11 – Kimyasal Peeling Deriyi İnceltir mi?

Özellikle bu işi araştırmayan ve kulaktan dolma bilgilere inanan kişilerin en sık sorduğu bir diğer konu ise peeling işleminin deriyi inceltip inceltmediğine dair olmaktadır. Peeling işlemi ölü deriyi atıp, yerine canlı ve yepyeni hücrelerle cildi yenilemeye dair yapılan bir işlemdir. Bu anlamda deriyi kalıcı olarak inceltmeyen bu işlem tamamen güvenlidir.

12 – Kimyasal Peeling İşlemi Kaç Saat Sürer?

Tüm yüz için derinlemesine bir peeling bakımı yapılacak ise ortalama 1-2 saat zamana ihtiyaç vardır. Deride kalıcı renk açılmasına neden olacağı için çok koyu tenli kişilerde bu işlem çok fazla tercih edilmez. Üst dudak gibi küçük bölgelere bölgesel işlem uygulanacak ise de 15-20 dakika yeterli olacaktır.

 

13 – Peeling İşlemi Kaç Günde Bir Yapılmalıdır?

Daha önce de belirtildiği gibi peeling işlemi sonrasında ciltte kontrollü yara, yani cildin kabuk bağlayıp soyulması işlemi gerçekleşir. Bu yaranın iyileşme süresi; çok yüzeysel peelinglerde 3 gün, yüzeysel peelinglerde 4 ile 6 gün, orta derinlikteki peelinglerde 7 ile 8 gün, derinlerde ise 10 ile 14 gün arasında değişmektedir.

14 – Kimyasal Peeling Yaz Aylarında Yapılır mı?

Özellikle yüze yapılan birçok işlem gibi peeling işlemleri de sonbahar, hatta kış mevsiminde yapılması önerilir. Bunun nedeni ise soyma işleminde hassaslaşan cilt yüzeyi güneş ışınlarından olumsuz yönde etkilenmesin diyedir. Ancak peeling işlemini kış mevsiminde de yaptırsanız mutlaka güneş koruyucu krem sürmeniz gerekir.

15 – Peeling İşlemi Sonrasında Ne Yapılmalıdır?

Peeling yaptırdıktan sonra cildinizi yapılan tüm kürden ve ölü deriden arındırmak için bolca ılık su ile yıkamalısınız. Ardından cildinize oluşabilecek tahriş ve kızarıklıklar için çok da yağlı olmayan bir nemlendirici sürmelisiniz ve en az 3-4 gün evde peeling uygulaması yapmamalısınız.

16 – Kimyasal Peeling Hangi Bölgelere Uygulanır?

Esas olarak yüz bölgesi için uygulanan peeling işlemi bunun dışında boyu ve ellerde de uygulanmaktadır. Özellikle eller için de oldukça etkili ve pratik bir yöntem olmaktadır.

17 – Kimyasal Peeling Yaptıranlar Ne Öneriyor?

Birçok farklı yöntemi olan bu peeling işleminin cildinize en uygun olanını bulup, yaptırmalısınız ki en iyi sonucu alabilesiniz. Bir de gittiğiniz merkezin hijyen koşullarına uyduklarına ve sterilize işlemlerini aksatmadan yaptıklarına emin olmalısınız.

18 – Evde Kimyasal Peeling Ürünleri Nereden Alınır?

Kimyasal peelingi duyunca akıllara ilk olarak işin uzmanından ve mutlaka bir güzellik merkezinde yapılan işlemler gelmektedir. Aslında evde kimyasal peeling yapmak da mümkün olan bir işlemdir.

Bunun için ihtiyacınız olan tek şey cilt tipinizi iyi bilmeniz ve cildinize en uygun peeling ürününü seçmenizdir. Günümüzde kimyasal peeling ürünleri gerek eczaneden gerek ise online alışveriş sitelerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

19 – Kimyasal Peeling Kontrendikasyonları Nelerdir?

Peeling işlemleri her ne kadar cildinizi derinlemesine temizleyip arındırsa, hücrelerinizi yenilese de bazı durumlarda uygulanması önerilmez. Peeling yöntemlerinin uygulanmaması gereken durumlar şöyle sıralanabilir:

  • Açık yara
  • Uçuk
  • Siğil
  • Egzema
  • Cilt-deri kanseri
  • Şeker hastalığı
  • Güneşe karşı alerjisi olanlar şeklinde sıralamak mümkündür.

20- Kimyasal Peeling Zararları Nelerdir?

İşlem kılcal da olsa iğneli işlem olunca akıllara gelen bir diğer soru da peeling işlemi zarar verir mi sorusu olmaktadır. Hemen her üründe olduğu gibi peeling işlemlerinde de cildin zarar gördüğü vakalar nadir de olsa görülmüştür. Bunların örneklerine kimyasal peeling öncesi sonrası fotoğraflarında rastlamak mümkündür.

Özellikle hassas bir cilt yapısına sahip kişilerde ciltte kalıcı yanık izleri, alerjik reaksiyonlar ve peeling iğne izleri öne çıkmaktadır. Hassas bir cilde sahip olan kişiler özellikle yaz, bahar ve sıcak sonbahar günlerinde kesinlikle peeling işlemlerinden kaçınmalıdırlar.

 

 

 

 

 

 

 

Would you like to share your thoughts?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir