Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling uygulamanın en temel nedeni deriyi canlandırmak, lekelerden arındırmak, kırışıklıkları yok etmek ve daha parlak bir cilde sahip olmaktır. Fakat bu işlemin bilinen peelinglerden biraz daha farklı olduğunu söylemek gerekir. Kimyasal peelinglerde deri altına bir veya birkaç farklı ajanın deriye uygulanması sonucunda deri altına kontrollü bir biçimde hasar verilebilir.

Bu hasar da farklı derinliklerde olmaktadır. Oluşan hasarda deri ilk olarak kabuk bağlar ve ardından iyileşerek özellikle çukurlu sivilce izleri gibi silinmesi zor lekeleri ortadan kaldırır. Fakat bu işlemi uygularken 3 farklı yöntem kullanılır. Bunlar hafif (yüzeysel), orta ve derin peeling olarak adlandırılır.

Hafif peeling, diğer adı ile yüzeysel peeling de denilen yöntem en sık tercih edilen yöntemdir. Cildin en üst katmanı olan ve tıbbi dilde ise stratum korneum olarak bilinen tabakanın soyulması, daha kalın bir epidermal tabakanın oluşması sonucunda uyarılması ve deri yapısının düzeltilmesidir.

Yüzeysel soymada trikloroasetik asit (TCA) %10-25, Jessner’in solüsyonu alfa hidroksi asit (AHA), tretinoin solüsyonu ve salitik asit kullanılabilir. Bu işlemde uygulama yüzeysel bir şekilde yapıldığı için en az acıyan ve en sık tercih edilen yöntemdir.

Orta derinlikteki peelingte ise hafif ve orta derinlikteki kırışıklıkların tedavisinde, papiller ve üst retiküler dermiste harabiyete yol açarak pigment değişikliklerinde ve aktinik keratoz tedavisinde kullanılmaktadır. Burada hafif düzeyin biraz daha üzerinde oluşan çukurluktaki sivilce ve yara izlerini onarmak amacıyla yapılan peeling şeklidir.

Diğer kimyasal peeling şekillerinde olduğu gibi bu peelingte de işlemden 1 hafta kadar sonra ciltte kabuk bağlama görülür ve ardından alt tabakada daha canlı ve pürüzsüz bir cilt meydana gelir. Bu işlemi yaptırarak en iyi sonucu almak en az 3, en fazla 6 ay sürebilir.

Derin peeling hem hekim hem de danışan tarafından mümkün oldukça çok fazla tercih edilmeyen yöntemdir. Cilt yüzeyinde oluşan en derin çukur sivilce ve yara izlerini yok etmek amaçlı uygulanan bu yöntemin yan etkilerinin olduğu bilinmektedir. Orta ve derin kimyasal soyma işlemi için; %35-50’lik TCA, Jessner’in solüsyonu ve %35’lik TCA kombinasyonu, %70’lik glikolik asit ve %35’lik TCA kombinasyonu veya %88’lik fenol kullanılabilir.

Hemen randevu al

Kimyasal Peeling Hakkında Sık Sorulan Sorular

Peeling işleminde ciltte kabuk oluşumu ve oluşan kabuğun soyulması fikri her ne kadar uzak gelse de bu işlemin ardından cildinizdeki olumlu ve kalıcı yöndeki değişimi görünce, kendinizi neden daha önce yaptırmadığınızı sorgularken bulacaksınız.

Bu işlem ile ilgili her hekimin işlem öncesinde uygulamadığı fakat uygulandığında daha verimli sonuçların alındığı bir yöntem vardır. Kimyasal soyma işleminden bir veya iki hafta öncesinde işlemin etkinliğini artırabilmek amacı ile tretinoin %0.1 veya AHA krem uygulanabilir. Bu yöntem gerekli duyulduğu vakit yapılmaktadır.

Diğer Uygulamalar